06-09-2016 19:00 | Door: Hidde Middelweerd

Het eerste slimme, verwarmde fietspad van Nederland is deze week geopend in Ede. Het fietspad herkent en reageert op kou en houdt zichzelf vervolgens op temperatuur. Hiermee wordt het pad niet glad en hoeft er dus niet meer gestrooid te worden.

Het fietspad, ontwikkeld door Easypath, is te vinden op de Bovenbuurtweg in Ede en dient als test. Mocht het verwarmde fietspad bevallen, dan wordt het systeem op andere fietspaden toegepast.

Verwarming

De warmte voor het fietspad komt van een ondergronds groen warmtenet dat in een groot deel van Ede is aangelegd. Warmtebedrijf Ede stookt hout uit eigen bossen en tuinen om warmte op te wekken, dat via leidingen naar woningen en bedrijfspanden wordt gedistribueerd. Het fietspad maakt gebruik van de omgevingswarmte van deze leidingen. Op deze manier wordt het warmtenet volledig benut.

Wethouder Leon Meijer in een persbericht: “Met dit fietspad combineren we zaken die met duurzaamheid te maken hebben. We gebruiken het warmtenet én zorgen dat men kan blijven fietsen, ook al is het glad. Dat we daardoor minder zout hoeven te strooien is mooi, zeker voor het milieu.” 

Bekijk onderstaande video om te zien hoe het slimme fietspad werkt:­­­

Bron: Gemeente Ede | Foto: public domain