09-09-2016 07:17 | Door: Hidde Middelweerd

Van Zelst Automaten, leverancier van koffie- en horecaproducten, is sinds kort de trotse eigenaar van een vrachtwagen die gekoeld wordt door middel van zonne-energie.

Maarten van Zelst, directeur Van Zelst Automaten: "Deze vrachtwagen past uitstekend in onze doelstellingen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Wij compenseren onze CO2-uitstoot volledig, maar het doel is om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te reduceren. Deze op zonne-energie gekoelde vrachtwagen levert daar een mooie bijdrage aan."

Zonne-energie

Op het chassis van de MAN TGM vrachtwagen is een Solcar-concept geïnstalleerd, ontwikkeld door Carrosseriefabriek Harderwijk. Op het dak van de vrachtwagen is een schakeling van High Efficiency zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen drijven geheel onafhankelijk de koel-/vriesinstallatie aan.

Daarnaast is de carrosserie van de vrachtwagen volledig gestroomlijnd, met afgeronde hoeken, wat zorgt voor minder luchtweerstand en daarom een lager brandstofverbruik.

Brandstof

"We verwachten met deze vrachtwagen een brandstofbesparing van enkele procenten te realiseren", zegt Maarten van Zelst. "Deze vrachtwagen zal daarmee een significant lagere CO2-uitstoot hebben en dat is het belangrijkste rendement van de extra investering. Dit is de eerste door zonne-energie gekoelde vrachtwagen in ons wagenpark. We hebben al een aantal 100% elektrische bestelwagens waarmee we kleine bestellingen rond brengen en daar hebben we positieve ervaringen mee. Ik sluit niet uit dat we binnen afzienbare tijd ook 100% elektrische vrachtwagens op de weg zullen hebben."

Bron: Van Zelst Automaten | Foto: Van Zelst Automaten