20-09-2016 07:30 | Door: Hidde Middelweerd

AkzoNobel heeft zijn Intersleek 1000, een biocide-vrije coating die de romp van een schip glad en schoon houdt, nog duurzamer gemaakt. De coating is duurzamer dan zijn voorganger, omdat deze gemaakt is van bio-hernieuwbare grondstoffen.

De coating optimaliseert de prestaties van een vaartuig, resulterend in een brandstofbesparing van ten minste 6 procent. Dit meldt AkzoNobel in een persbericht.

Duurzame coating

Intersleek 1000 zorgt voor een bijzonder gladde romp, waardoor zeeorganismen zich er niet aan kunnen hechten. Hierdoor ondervinden schepen minder weerstand, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op brandstoffen en minder CO2-uitstoot.

De coating is biocide-vrij, waardoor deze niet schadelijk is voor de organismen die zich normaliter aan de romp hechten. De nieuwe versie van de coating is daarnaast gemaakt van bio-afbreekbare grondstoffen, zoals schaapswol.

LNG-schepen

De coating is inmiddels getest op verschillende container- en LNG-schepen, met positieve resultaten. Een schip dat gebruik maakte van de Intersleek 1000-coating bespaarde 1.500 ton aan CO2 in vijf jaar tijd. 

Het Spaanse veerdienstbedrijf Baleària voorzag een van zijn schepen in 2013 van een oudere versie van Intersleek en bespaarde daarmee 12 procent op brandstof.

Bron: AkzoNobel | Foto: public domain