14-09-2016 07:30 | Door: Hidde Middelweerd

De zogeheten Energy Observer is het eerste schip ter wereld dat volledig aangedreven wordt door duurzame energie. Het vaartuig maakt in februari een reis rond de wereld, waarbij het alleen gebruikmaakt van zonne- en windenergie en waterstof.

Het schip wordt ook wel de ‘Solar Impulse of the Seas’ genoemd, vernoemd naar het vliegtuig dat deze zomer de wereld rond vloog op enkel zonne-energie.

Duurzaam schip

De Energy Observer, een catamaran van ruim 30 meter lang, ligt momenteel in een haven in het Franse Saint-Malo. Binnenkort wordt het schip uitgerust met zonnepanelen en windturbines. Daarnaast wordt het vaartuig uitgerust met elektrolyse apparatuur, zodat het zelf waterstof op kan wekken.

“We creëren het eerste schip dat volledig zelfstandig waterstof kan produceren”, zegt Victorien Erussard, initiatiefnemer van het project, tegenover The Guardian.

Duurzame energie

De batterijen van het schip, verantwoordelijk voor de aandrijving van de elektromotoren, worden bij goed weer opgeladen door middel van zonne- en windenergie. Als er geen zon of wind is, boort de Energy Observer opgeslagen waterstof aan, dat het zelf opwekt door middel van elektrolyse. Met andere woorden: de catamaran maakt op geen enkele manier gebruik van fossiele brandstoffen.

Sensoren

Het duurzame vaartuig wordt uitgerust met sensoren, zodat het kan fungeren als een bewegend laboratorium voor CEA-Liten, een onderzoeksinstituut op het gebied van duurzame energie in Grenoble, Frankrijk.

Florence Lambert, directeur van CEA-Liten: “De Energy Observer is een schoolvoorbeeld van hoe de energienetwerken van morgen eruitzien. Het schip maakt gebruik van technologieën die binnen vijf jaar op grote schaal ingezet kunnen worden.”

Vooral het gebruik van waterstof is volgens Lambert belangrijk om in de gaten te houden: “Huizen van de toekomst beschikken hoogstwaarschijnlijk over een systeem van waterstofopslag. De waterstof die in de zomer geproduceerd wordt, kan dan ingezet worden in de winter.”

Wereldreis

De Energy Observer start in februari met zijn wereldreis, die ongeveer zes jaar zal duren. Het vaartuig zal alle oceanen oversteken en 101 tussenstops maken, op plekken als Cuba, India en Nieuw-Caledonië.

Bekijk onderstaande video voor een impressie:

Bron: The Guardian