17-09-2016 09:00 | Door: Hidde Middelweerd

‘s Werelds eerste fietspad van gerecycled wc-papier is aangelegd tussen Leeuwarden en Stiens. Het laatste stukje asfalt van de fietssnelweg werd donderdag gelegd tijdens de openingsceremonie.

Het fietspad is een product van het project Van Afval naar Asfalt.

Wc-papier

In Nederland wordt jaarlijks 180.000 ton aan wc-papier doorgespoeld. Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, Stowa, civiele aannemers Jansma en Roelofs, toeleverancier Esha Infra Solutions en KNN Cellulose sloegen de handen ineen om dit wc-papier een nieuw leven te geven.

Het consortium wint papiervezels uit afvalwater en maakt daar vervolgens asfalt van. Deze vorm van recycling is volgens het consortium uniek in de wereld.

Friesland

Michiel Schrier van provincie Fryslân in een persbericht: “Hiermee zetten we als provincie Fryslân binnen onze primaire taken een belangrijke stap in het verder verduurzamen van de wegenbouw.”

Egbert Berenst van Wetterskip Fryslân vult aan: “Dit toont aan dat de samenwerking tussen overheid en marktpartijen winst oplevert voor alle partijen als het gaat om grondstoffen, energie en kosten. Het sluit naadloos aan op de doelstellingen van het Wetterskip Fryslân. Het waterschap levert hiermee een bijdrage aan de circulaire economie.”

Bron: Wetterskip Fryslân | Foto: Wetterskip Fryslân (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)