27-11-2013 14:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De internationale ketens Marks & Spencer en Starbucks testen nieuwe milieuvriendelijke koelwagens die 19 procent minder CO2 uitstoten dan conventionele dieselmodellen.

Het nieuwe koelsysteem is ontwikkeld door het Duitse ingenieursbedrijf Linde en maakt gebruik maakt van vloeibaar stikstof. In de zes zogenoemde Frostcruise-wagens wordt stikstof van opgeslagen onder een temperatuur van -196 graden Celsius. Een warmtewisselaar en hogesnelheidsventilatoren koelen de lucht in de koelwagens  en circuleren deze door de laadruimte.

Het Frostcruise-systeem stoot geen CO2, fijnstof en NOx uit op het punt van bezorging, waardoor de carbon footprint van dit systeem 19 procent lager ligt dan vergelijkbare dieselmodellen. Het thermisch rendement is 97 procent, wat betekent dat slechts 3 procent van het koelvermogen naar buiten ontsnapt.

 

Schoon en stil

 

Ontwikkelaar Linde claimt dat door deze methode de laadruimte binnen acht minuten van 16 graden Celsius tot 2 graden Celsius wordt gekoeld, wat ruim twee keer sneller is dan een mechanisch koelsysteem. Een ander voordeel is dat de motor niet hoeft te lopen om het koelsysteem te laten werken, zodat minder brandstof vraagt en de bezorging minder geluid oplevert. Dit laatste zorgt ervoor dat de vrachtwagens gedurende de hele dag kunnen worden gebruikt in gebieden met geluidsrestricties. Systemen die diesel gebruiken hebben hiervoor uitgebreide akoestische isolatie nodig.

In het verleden heeft Marks & Spencer eerder aanpassingen gemaakt aan haar vloot, waaronder aerodynamischer ontworpen trailers als onderdeel van haar duurzaamheidsstrategie.

Bron: BusinessGreen | Foto: FineDiningLovers.cdn.crosscast-system.com