08-12-2016 16:00 | Door: Hidde Middelweerd

Parijs kampt met een piek in luchtvervuiling. Om dit probleem tegen te gaan, kunnen inwoners van de Franse hoofdstad al twee dagen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Dat meldt de Evening Standard.

Luchtvervuiling

De luchtvervuiling is te wijten aan koude en windstille weersomstandigheden, waardoor de giftige stoffen boven de stad blijven hangen.

Om dit probleem tegen te gaan, kunnen inwoners van Parijs al twee dagen op rij gratis gebruik maken van treinen, bussen en metro’s. Daarnaast werd er woensdag een ban ingevoerd op private auto’s, waarvan het nummerbord eindigt met even cijfers. Op dinsdag gold dezelfde ban voor auto’s met nummerplaten die eindigen met oneven cijfers. Dit om de hoeveeleheid verkeer in de stad te terug te dringen.

Dergelijke maatregelen zijn eerder ingevoerd in steden als Beijing en Delhi, op momenten dat de luchtvervuiling gevaarlijke niveaus bereikte. Parijs voert voor de vierde keer in de geschiedenis van de stad maatregelen in om luchtvervuiling tegen te gaan.

Fijnstof

In Parijs werden fijnstofniveaus van 80 microgram per kubieke meter gemeten. Dit is de grootste luchtvervuiling in de afgelopen tien jaar voor de Franse stad. 

Bron: Evening Standard | Foto: public domain