09-04-2014 12:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Zwitserse piloten Bertrand Piccard en André Borschberg  hebben de opvolger van hun zonnevliegtuig aangekondigd. Het duo wil met de Solar Impulse 2 in 2015 een reis om de wereld maken.

Het imposante vliegtuig Solar Impulse vloog vorig jaar op zonne-energie van de Amerikaanse Westkust naar de Oostkust. Om aan te tonen dat er voldoende capaciteit beschikbaar was, vloog het toestel ook 's nachts. Toch was het prototype alleen geschikt voor relatief korte afstanden.

De Zwitsers hebben sindsdien gewerkt aan een verbeterde versie die groter, zwaarder en comfortabeler is. Het nieuwe toestel heeft een spanwijdte van 72 meter, is voorzien van 17.000 zonnepanelen en weegt 2,3 ton. Het vliegtuig is daarmee aanzienlijk zwaarder dan zijn voorganger. Het moet bovendien in staat zijn onder verschillende weersomstandigheden te blijven vliegen, bijvoorbeeld als het regent.

Aan het project werkten wereldwijd 8.500 mensen. In totaal is zo'n € 1,5 mrd geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Het verbeterde toestel wordt woensdag gepresenteerd.

Bekijk het filmpje over de vlucht door de Verenigde Staten

Bron: ABB, Energy Matters | Foto: Solar Impulse