16-08-2017 16:32 | Door: Hidde Middelweerd

MAN komt de komende jaren met verschillende distributietrucks en stadsbussen op de proppen die een elektrische aandrijving hebben. Aan het einde van dit jaar worden de eerste elektrische vrachtwagens geleverd aan verschillende bedrijven uit Oostenrijk.

In 2021 neemt MAN de eerste elektrische trucks in serieproductie. IN 2019 worden de eerste elektrische bussen al in serieproductie genomen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Elektrische aandrijving

“We hebben ambitieuze plannen”, zegt Felix Kybart, directeur Alternatieve Aandrijflijnen bij MAN Truck & Bus, in een persbericht. “Wij stellen hoge eisen aan kwaliteit, dus is er een intensieve testfase nodig. We moeten er zeker van zijn dat onze eTrucks en eBussen net zo betrouwbaar en inzetbaar zijn als onze conventionele voertuigen.”

In de aankomende jaren zal MAN, in samenwerking met partners, al uitgebreid gaan testen met het gebruik van elektrische trucks en bussen.

Lange afstanden

De elektrische trucks en bussen van MAN zullen zich richten op korte(re) afstanden. Op het gebied van transport over lange afstanden zijn elektrische aandrijvingen namelijk nog niet toereikend genoeg, stelt Joachim Drees, algemeen directeur van MAN Truck & Bus. Volgens hem blijven dieselmotoren daarin een belangrijke rol vervullen.

“Moderne dieselmotoren in vrachtwagens en bussen zijn zeer schoon en stoten weinig CO2 uit. Zoals de accutechniek er nu voorstaat, zie ik geen mogelijkheid om langeafstandstrucks te elektrificeren. Batterijen hebben nog niet voldoende capaciteit, helemaal als je bedenkt dat vrachtwagens zware ladingen moeten trekken", zegt Drees.

Wel stelt MAN op zoek te zijn naar duurzamere alternatieven voor transport over de lange afstand, zoals gas, hybride aandrijflijnen en groenere brandstoffen.

Waterstof

Een andere oplossing voor transport over de lange afstand ligt wellicht in het gebruik van waterstof als brandstof. Nikola Motor Company onthulde vorig jaar de Nikola One, een waterstof-elektrische vrachtwagen met een actieradius van ruim 1.900 kilometer. Ook Toyota heeft een truck op waterstof in ontwikkeling.

Om een toekomst van transport op waterstof te realiseren, is het echter wel belangrijk dat er meer waterstoftankstations verrijzen. Dit aantal is nu nog te gering.

Bron: MAN | Foto's: MAN