06-09-2017 16:24 | Door: Hidde Middelweerd

De Rotterdamse haven wordt een Europees oefengebied voor platooning. De eerste testritten, met drie vrachtwagens, moeten volgend jaar al van start gaan. In 2020 moeten er honderd vrachtwagens in konvooi-formatie van en naar de Rotterdamse haven rijden.

Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD).

Platooning

Een truckplatoon is een kolonne van vrachtwagens, die vlak achter elkaar rijden. Hierdoor neemt de luchtweerstand af en wordt het brandstof- en energieverbruik van de trucks teruggedrongen. Bij truckplatooning hoeft alleen in de voorste vrachtwagen een chauffeur te zitten. De trucks erachter rijden volledig autonoom, doordat ze via een internetverbinding in contact staan met de voorste vrachtwagen.

Het testtraject moet uitwijzen wat platooning betekent voor ander wegverkeer. Hoe kunnen andere weggebruikers bijvoorbeeld in- en uitvoegen als er een truckplatoon passeert? "Dat moeten we nog uitvinden'', zegt Harold Smeeman van Eurofiber, initiatiefnemer van het project, tegenover het AD. "Wellicht dat platooning het beste 's avonds en 's nachts kan. Dan halen we overdag wel veel vrachtverkeer van de weg."

Rotterdamse haven

De Rotterdamse have werd als Europese proeftuin aangewezen door de Europese Commissie. De Metropoolregio Rotterdam en Den Haag lobbyde hiervoor, omdat de instantie veel potentie ziet in platooning. Smeeman: "Er kan een lijndienst worden opgezet van de Rotterdamse haven naar vaste bestemmingen. Ook voor het Westland heeft platooning mogelijkheden, want van de kassen daar kunnen bloemen in vrachtwagentreintjes naar Schiphol en het Aalsmeer."

Lees ook:

Bron: AD | Foto: Shutterstock.com