18-09-2017 15:31 | Door: Hidde Middelweerd

Bevoorrading van de Utrechtse binnenstad moet vanaf 2025 volledig uitstootvrij gebeuren. Om dit te bereiken, werd een raamwerk van afspraken opgesteld. Dat werd vandaag ondertekend door wethouder Lot van Hooijdonk en de bestuurders van brancheorganisaties TLN, evofenedex en Centrummanagement Utrecht.

Dat maakt de gemeente Utrecht bekend.

Duurzaam transport

In het raamwerk staat onder andere dat vernieuwende en schonere voertuigen getest moeten worden. Daar moet de markt in gestimuleerd worden. Zo krijgen schone voertuigen in de toekomst ruimere mogelijkheden om klanten te bevoorraden. Ook werkt Utrecht aan een nieuw toegangs- en handhavingssysteem, dat ervoor moet zorgen dat vervuilende auto’s of busjes niet zomaar in het voetgangersgebied kunnen komen.

Het raamwerk vloeit voort uit de Green deal Zero Emission Stadsdistributie, in het leven geroepen om binnensteden schoner, aantrekkelijker en gezonder maken.

Luchtkwaliteit

Dit is niet de eerste keer de gemeente Utrecht zich inzet om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Sinds 1 januari, 2015 is er bijvoorbeeld een milieuzone van kracht, die eerder dit jaar officieel werd goedgekeurd. De milieuzone zorgt ervoor dat dieselauto’s, die voor 2001 geproduceerd zijn, niet meer in de binnenstad van Utrecht, het stationsgebied en het terrein rondom de Jaarbeurs mogen komen.

Bron: Gemeente Utrecht | Foto: Shutterstock.com