19-09-2017 12:03 | Door: Hidde Middelweerd

Een Zwitsers consortium werkt naar eigen zeggen aan het grootste elektrische voertuig ter wereld: de e-dumper. Het imposante voertuig wordt ingezet voor de afvoer van afval in een steengroeve.

Dat meldt Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat verantwoordelijk is voor de operationele veiligheid van het elektrische voertuig.

Elektrisch voertuig

Met een gewicht van ruim 40.000 kilo wordt de e-dumper het grootste elektrische voertuig ter wereld. Om je een beeld te geven over de omvang van het voertuig: de banden hebben een diameter van 2 meter.

Om het imposante voertuig elektrisch aan te drijven, is een enorm accupakket nodig: 700 kilowattuur. Dit is vergelijkbaar met de batterijcapaciteit van acht exemplaren van de Tesla Model S.

Steengroeve

De e-dumper wordt ingezet voor het transporteren van materiaal, van een steengroeve op de berg Chasseral naar een vallei. Naar verwachting moet het voertuig deze route twintig keer per dag afleggen.

De ontwikkelaars van de e-dumper maken slim gebruik van deze route. De enorme elektrische motor fungeert namelijk ook als generator en gebruikt de remenergie, die bergafwaarts wordt opgewekt, om het accupakket weer op te laden. Naar verwachting zal het voertuig bergafwaarts zelfs meer energie opwekken dan het nodig heeft om dezelfde route bergopwaarts af te leggen.

Grootste ter wereld?

Of dit daadwerkelijk het grootste elektrische voertuig ter wereld is, valt te betwisten. CAT introduceerde onlangs namelijk een wiellader met elektrische aandrijving. Dit voertuig heeft een gewicht van ruim 52.000 kilo.

Bron: Empa | Foto: Andreas Sutter, Lithium Storage GmbH