19-09-2017 18:03 | Door: Hidde Middelweerd

De Provincie Groningen is eind 2018 de eigenaar van een elektrisch aangedreven inspectieschip. Het duurzame schip heeft een prijskaartje van € 1,6 mln en wordt ingezet voor toezicht, handhaving en begeleiding van de scheepvaart.

Dat meldt de provincie in een persbericht.

Elektrisch schip

Het inspectieschip heeft een volledig elektrische aandrijving en wordt enkel met groene stroom opgeladen. De elektromotoren stellen het schip in staat om volledig uitstootvrij te opereren op normale achturige werkdagen. Wel beschikt het schip over een klein dieselaggregaat, dat in noodsituaties gebruikt kan worden om de batterij bij te laden. Op termijn wordt het aggregaat vervangen door een waterstof-brandstofcel, waardoor het schip echt volledig uitstootvrij wordt.

De initiële investering voor het duurzame schip is hoog, maar de onderhoudskosten liggen beduidend lager, stelt de provincie. Dat komt om elektromotoren minder onderhoud nodig hebben dan verbrandingsmotoren. Op den duur wordt de hogere investering dus terugverdiend.

Groningen

De provincie Groningen beheert ongeveer 143 kilometer vaarweg. Hier is de provincie verantwoordelijk voor toezicht, handhaving en de begeleiding van speciale transporten.

Bron & afbeelding: Provincie Groningen