21-09-2017 12:02 | Door: Hidde Middelweerd

De logistieke dienstverlener Matternet implementeert een permanent, autonoom dronenetwerk in Zwitserland. De drones worden ingezet om laboratoriummonsters, zoals bloedonderzoeken, te transporteren tussen ziekenhuizen, klinieken en laboratoria.

Het eerste dronenetwerk is volgende maand al operationeel. Volgend jaar volgen er meer. Dat meldt The Verge.

Drones

Matternet kreeg in maart toestemming van de Zwitserse regering om zijn drones in te zetten boven dichtbevolkte gebieden, wat het bedrijf in staat stelde om het dronenetwerk op te tuigen. Het netwerk werd gerealiseerd in samenwerking met Swiss Post.

Andreas Raptopoulos, medeoprichter en CEO van Matternet, stelt tegenover The Verge dat drones bij uitstek geschikt zijn om laboratoriummonsters te transporteren: “Dergelijke diagnoses zijn vaak urgent en moeten snel getransporteerd worden. Nu moet men wachten op een koerier, maar een systeem als het onze, dat zowel autonoom als betrouwbaar is, verandert het gehele systeem.”

Het systeem is simpel: gebruikers voeren de details van hun pakketje in via een smartphone-app en stoppen het in de opslagruimte van de drone. De drone is vervolgens in staat om volledig zelfstandig naar de juiste bestemming te vliegen. De drones kunnen een maximaal gewicht van 2 kilo tillen en hebben een maximaal bereik van 20 kilometer, afhankelijk van de weersomstandigheden. Ze hebben daarnaast een kruissnelheid van 70 kilometer per uur.

Futuristische postbus

Matternet introduceerde eerder een zogeheten Matternet Station: een futuristische postbus die op daken geïnstalleerd kan worden en pakketjes kan ontvangen van drones.

Lees ook:

Bron: The Verge | Foto: Matternet