26-09-2017 10:30 | Door: Hidde Middelweerd

Daimler’s truckdivisie start een testtraject met platooning op Amerikaanse wegen. De autofabrikant is naar eigen zeggen de eerste commerciële partij in de Verenigde Staten die platooning op publieke wegen test.

Dat maakte de fabrikant bekend tijdens de North American Commercial Vehicle show in Atlanta, een autoshow speciaal voor de wegtransportsector.

Platooning

Platooning houdt in dat vrachtwagens in kolonne achter elkaar rijden, waardoor de luchtweerstand en daarmee het brandstofverbruik afneemt. Omdat de trucks met elkaar in verbinding staan en beschikken over zelfrijdende technologieën, hoeft alleen de eerste truck een bestuurder te hebben.

Daimler wil onderzoeken op welke manieren platooning impact heeft op verschillende aspecten van de vlootoperaties, zoals logistiek, verzending en het opleiden van bestuurders.

Roger Nielsen, CEO van Daimler Trucks North America, in het persbericht: “We zien steeds meer interesse in platooning. De technologie staat garant voor meer efficiëntie en veiligheid. De technologie is er niet om bestuurders te vervangen, maar te ondersteunen. Wanneer de wereld klaar is voor platooning, zal Daimler een bewezen oplossing klaar hebben.”

Internet of Things

Daimlers Trucks voorziet een toekomst van geautomatiseerd, elektrisch en connected transport. Met zijn verschillende truckmerken, Mercedes-Benz, Freightliner and FUSO, zet de fabrikant daar da nook fors op in. Wereldwijd heeft Daimler al 500.000 trucks verbonden met het Internet of Things.

Lees ook:

Bron & foto: Daimler