15-11-2017 10:31 | Door: Hidde Middelweerd

’s Werelds eerste volledig elektrische vrachtschip met een massa van 2.000 metrische ton is in de Chinese stad Guangzhou te water gelaten.

Dat meldt China Daily. Het schip is ontwikkeld door Guangzhou Shipyard International Company en wordt volledig aangedreven door lithium-ion-batterijen. Afgelopen zondag had het schip zijn eerste testvaart.

Elektrisch vrachtschip

Het emissievrije schip heeft een actieradius van 80 kilometer, na een laadtijd van 2 uur. Dit dankzij een accupakket van maar liefst 2.400 kilowattuur. De topsnelheid van het 70,5 meter lange schip ligt op 12,8 kilometer per uur.

Hangzhou Modern Ship Design & Research was verantwoordelijk voor het design van het elektrische vrachtschip. Huang Jialin, chairman en general manager van Hangzhou Modern Ship Design & Research, tegenover China Daily: “Dit vrachtschip is emissievrij en vormt geen bedreiging voor het milieu. Ik verwacht daarom dat de technologie snel opgepakt zal worden voor andere vormen van scheepvaart, zoals passagiersschepen.”

Kolen

Het schip wordt ingezet voor een iets minder duurzaam doel: de transport van kolen over de Pearl rivier, die vervolgens worden gebruikt voor de opwekking van elektriciteit.

Bron: China Daily | Foto: Shutterstock.com