29-11-2017 16:34 | Door: Hidde Middelweerd

De Tesla Semi, de elektrische truck van Tesla die in 2019 op de Amerikaanse markt verschijnt, krijgt naar verwachting een startprijs van $ 150.000 (ongeveer € 126.000). Deze prijs geldt voor de basisuitvoering, die een actieradius van ruim 480 kilometer moet krijgen. Met een actieradius van ruim 800 kilometer, zal de Tesla Semi voor $ 180.000 over de toonbank gaan.

De Founders Series-editie van de elektrische truck, die beschikt over alle mogelijke technische snufjes en topprestaties, zal $ 200.000 kosten. Dat meldt Engadget.

Elektrische truck

De elektrische truck van Tesla gooide ogen vanwege zijn hoge actieradius en acceleratievermogen. Tegelijkertijd zetten experts vraagtekens bij verschillende aspecten van de Tesla Semi. Zo vragen verschillende truckers zich bijvoorbeeld af of bestuurders wel genoeg overzicht hebben op hun omgeving. Dit omdat de truck niet over zijspiegels beschikt en de bestuurders in het midden van de cabine zit, in plaats van aan de zijkant.

Eerste klanten

Tesla maakte deze week bekend dat het bedrijf zelf de allereerste zal zijn die de elektrische truck in gebruik neemt, meldde Electrek. De Tesla Semi wordt ingezet om vracht te vervoeren tussen Tesla’s Gigafactory en de fabriek in Fremont, Californië. De kortste route tussen deze twee fabrieken is 415 kilometer lang, wat de truck moeten kunnen afleggen, ook met een volle laadruimte.

Er is echter ook al verregaande interesse vanuit andere bedrijven. Zo zouden er inmiddels al ongeveer 200 pre-orders geplaatst zijn voor de Tesla Semi. Supermarktketen Walmart plaatste bijvoorbeeld al snel een order voor vijftien elektrische trucks. Ook logistiek bedrijf DHL wil tien Tesla Semi’s afnemen.

In Nederland had de Rotterdamse transporteur Breytner de primeur en plaatste als eerste Nederlandse bedrijf een order voor de elektrische truck.

Bronnen: Engadget, Electrek | Foto: Tesla