03-06-2014 15:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Solar Impulse 2, een vliegtuig dat volledig op zonne-energie vliegt, heeft zijn eerste testvlucht voltooid in Zwitserland. In 2015 gaat het toestel een wereldreis maken.

De Solar Impulse 2 is een grotere en verbeterde versie van de Solar Impulse 1 dat vijf jaar geleden voor het eerst de lucht in ging. De Solar Impulse 1 vloog volledig op zonne-energie van de Amerikaanse Westkust naar de Oostkust. Het toestel brak in totaal zeven wereldrecords tijdens verschillende vluchten in onder andere Europa en Afrika. Dit prototype is echter alleen geschikt voor relatief korte afstanden.

De verbeterde Solar Impulse 2 heeft een spanwijdte 72 meter. De vleugels zijn bedekt met 17.000 zonnecellen die vier elektrische propellermotoren aandrijven. Het toestel is groter, zwaarder en heeft meer ruimte voor de piloot. Behalve dat het, net als zijn voorganger, ook 's nachts kan vliegen, moet de verbeterde versie bestand zijn tegen slecht weer. Hierdoor bezit het toestel de capaciteiten om continu door te vliegen.

 

Wereldreis

 

Het zonnevliegtuig is ontwikkeld door de Zwitserse pioniers Bertrand Piccard en André Borschberg. Tijdens de testvlucht slaagde het duo erin om de Solar Impulse 2 gedurende 2 uur en 17 minuten in de lucht te houden. Het toestel behaalde snelheden tot 55.6 kilometer per uur. Deze resultaten zijn volgens de initiatiefnemers zoals verwacht. De komende maanden houden zij meerdere testvluchten.

Volgens Piccard en Borschberg kan het zonnevliegtuig in theorie oneindig lang in de lucht blijven. Het is de bedoeling om in 2015 rond de wereld te vliegen. Niet non-stop, want tussendoor wordt om de zoveel dagen van piloot gewisseld. Het vliegtuig begint zijn wereldreis in de Golfregio, vermoedelijk in maart 2015. In totaal is zo’n €1.5 mrd geïnvesteerd in het project.

Bekijk het filmpje van de eerste vlucht van de Solar Impulse 2:

 

Bron: Nuzakelijk, CleanTechnica | Foto: Ed Mullin via Flickr