10-06-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Rotterdamse haven gaat gebukt onder het Nederlandse vooruitstrevende milieubeleid. “150 kilometer verderop kunnen bedrijven binnenkort een factor twintig vrijer opereren.”

Dat stelt directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam in een interview met dagblad Trouw. “Te vaak worden vanuit Nederland extra duurzaamheidseisen opgelegd die ver boven de Europese en mondiale afspraken uit gaan.”

Zo ligt de Rotterdamse stikstofgrens waaronder bedrijven zonder vergunning kunnen opereren zeven maal zo laag als in Duitsland. “In het buitenland liggen er bovendien al plannen op tafel dit verschil nog eens drie keer groter te maken.” Het kan niet anders of dit heeft gevolgen voor de Nederlandse economie. Castelein vreest dat investeringen aan Nederland voorbijgaan.

Concurrentie

Op dit moment blijft de groei in Rotterdam achter bij die van de concurrenten. De verregaande duurzaamheidsdoelen die de Rotterdamse haven opgelegd krijgt, zijn echter niet de enige reden voor de zwakker wordende concurrentiepositie. De Antwerpse en Hamburgse havens genieten een veel grotere staatssteun, zoals voor het onderhoud van kades en havenbekkens. In Hamburg compenseert de overheid zelfs de mogelijke verliezen die de haven leidt.

Castelein pleit voor een gelijkwaardiger havenbeleid op Europees niveau en zou graag zien dat de Rotterdamse haven wat vrijer werd gelaten. Hij zou er trots op zijn leiding te geven aan de schoonste haven van Europa, maar beseft ook dat de planeet er niet duurzamer op wordt 'als alleen de Rotterdamse haven het zo aanpakt, en de rest meer bewegingsruimte heeft'.

Bron: Trouw | Foto: Luke Price via Flickr