24-01-2018 13:32 | Door: Hidde Middelweerd

Volvo Trucks levert dit jaar nog elektrische vrachtwagens aan een select aantal klanten. In 2019 gaan de elektrische trucks daadwerkelijk in de verkoop.

Dat meldt Volvo Group in een persbericht.

Elektrische truck

Volvo Trucks stelt dat de introductie van elektrische trucks nieuwe deuren zal openen voor stadslogistiek. Vanwege de geluidsreductie wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk om transportopdrachten ’s nachts uit te voeren. Op die manier hoeven er minder trucks ingezet te worden tijdens spitsuren.

Jonas Odermalm, head of product strategy for medium duty vehicles bij Volvo Trucks, benadrukt tegelijkertijd dat elektrische vrachtwagens slechts een stukje van de puzzel zijn: “We werken nauw samen met klanten, steden en leveranciers om de laadinfrastructuur en andere sleutelonderdelen van het raamwerk voor elektrisch transport te realiseren.”

Stadslogistiek

Volvo ziet elektrische trucks voor stadslogistiek als stap één in de transitie naar duurzaam transport. Als de technologie zich ontwikkelt en volwassener wordt, kunnen elektrische trucks op den duur ook voor andere doeleinden ingezet worden.

Tesla

Inmiddels werken verschillende bedrijven aan de uitrol van elektrische trucks, van groot tot klein. Zo worden er dit jaar negen volledig elektrische trucks van MAN in gebruik genomen, om ze uitvoerig te testen. Bedrijven als Thor Trucks en Cummins werken ook aan de uitrol van een elektrische truck.

Het meest bekende voorbeeld is echter de Tesla Semi, die eind vorig jaar werd gepresenteerd. De elektrische truck moet in 2019 op de Amerikaanse markt verschijnen, maar Tesla heeft inmiddels al duizenden bestellingen ontvangen.

Waterstof

Ook waterstof lijkt in de toekomst een rol van waarde te gaan spelen als het aankomt op duurzaam transport. Bedrijven als Toyota en Nikola hopen in de nabije toekomst een waterstoftruck op de markt te brengen.

Bron & afbeelding: Volvo Group