30-03-2018 11:00 | Door: Britt van den Elshout

Het kabinet maakt ruim € 25 mln vrij voor de verduurzaming van de mobiliteitssector. Daarnaast wordt er € 23 mln extra beschikbaar gesteld om de Topsector Logistiek slimmer en schoner te maken aankomende drie jaar.

Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven gisteren bekend gemaakt tijdens het congres “De winst van duurzaamheid” van de Topsector Logistiek.

Voor het Klimaatakkoord dat een maand geleden is vastgesteld, moeten voor de zomer een aantal concrete afspraken worden gemaakt. Op het gebied van mobiliteit is de ambitie om in 2030 een uitstoot van maximaal 25 Megaton CO2 te realiseren.

Lees ook: Schiphol neemt grootste elektrische busvloot van Europa in gebruik

Waar gaat het extra geld naar toe?

Het geld wordt onder andere gebruikt om de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek te stimuleren. Met dit initiatief worden bedrijven gecompenseerd om elektronische bestelwagens te gebruiken voor de bevoorrading van binnensteden. Partijen van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek willen namelijk dat in 2025 de stadskernen emissievrij worden beleverd. Verder wordt een deel geïnvesteerd in innovaties op het gebied van waterstof. Een groot deel van het budget gaat naar de bouw van zeven waterstoftankstations.

Lees ook: Japanse autogiganten bouwen samen 80 waterstoftankstations​

De extra € 23 mln is bestemd voor het beperken van de CO2-uitstoot binnen de Topsector Logistiek en om de sector slimmer en schoner te maken. “Ik ga ervan uit dat de sector dit extra budget gebruikt om het heft nog steviger in handen te nemen, om ervoor te zorgen dat Nederland als distributieland snel emissiearme en waar mogelijk emissieloos te maken”, aldus Van Veldhoven.

Lees verder:

Foto: Adobe Stock