21-07-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Eemshaven krijgt een complex van opslag- en bunkerfaciliteiten voor LNG. De eerste schepen kunnen er al begin 2015 schoon, vloeibaar aardgas tanken.

Een consortium van GDF SUEZ, Vopak, Gasunie, stichting Energy Valley en Groningen Seaports hebben de overeenkomst getekend. Daarmee komt de introductie van vloeibaar aardgas, als schonere brandstof voor vrachtauto’s, treinen en schepen in de noordelijke regio dichterbij. Begin 2015 zouden de eerste schepen al LNG kunnen tanken in de Eemshaven. Dan nog via een mobiele installatie.

Met de Green Deal Rijn en Wadden ondersteunt ook de overheid het initiatief. Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken levert de komst van de LNG-faciliteiten niet alleen banen op, maar maakt ook een schone, zuinige en stille vorm van transport mogelijk. Hij verwacht dat Nederland op termijn de kennis en technologie kan exporteren.

LNG is een schoon alternatief voor diesel of zware stookolie. Transport op LNG stoot tot 20 procent minder CO2 uit, 85 procent minder stikstofoxiden en nauwelijks zwavel of fijnstof. In de Duurzame Brandstoffenvisie wordt LNG gezien als een belangrijk onderdeel van een duurzame brandstofmix in de transportsector.

Bron: Utilities, TankProNL | Foto: Eemshaven LNG