10-06-2018 10:31 | Door: Hidde Middelweerd

Daimler trucks heeft twee nieuwe, volledig elektrische trucks gepresenteerd: de Freightliner eCascadia en de Freightliner eM2 106.

De eCascadia is een zware truck, ontwikkeld voor zwaar transport over lange afstanden. De elektrische eM2 106 richt zich juist op het middensegment. De eerste dertig exemplaren van de trucks gaan dit jaar nog naar de eerste klanten, zodat ze ook in de praktijk getest kunnen worden.

Elektrisch rijden

Daimler heeft al langer ervaring met elektrische voertuigen voor de transportsector. Zo zijn de eCanter en eActros, van dochterbedrijven FUSO en Mercedes-Benz, al langer op de markt. De twee nieuwe elektrische trucks zorgen ervoor dat Daimler nu een optie kan bieden voor elke vorm van transport, van zwaar transport over lange afstanden tot stadslogistiek.

Elektrische trucks

De eCascadia is gebaseerd op de Cascadia, de meest succesvolle zware truck op de Amerikaanse markt. Dankzij een accupakket van maar liefst 550 kilowattuur is een range van 400 kilometer mogelijk op een volle batterij. De batterij kan daarnaast 320 kilometer bijladen binnen ongeveer 90 minuten.

De actieradius van de eM2 106 ligt iets lager: 370 kilometer op een volle batterij. Deze truck is in staat om voor 80 procent bij te laden binnen 60 minuten.

Tesla

Daimler kan uitgaan van forse concurrentie als het aankomt op elektrische trucks. Tesla gooide vorig jaar al hoge ogen met de Tesla Semi, die in 2019 in productie genomen wordt. Maar Volvo heeft bijvoorbeeld ook elektrische trucks op de rol staan.

Bron & foto: Daimler Trucks