19-06-2018 11:00 | Door: Britt van den Elshout

PostNL gaat vanaf dit jaar alle post en pakketten in de binnenstad van Leeuwarden uitstootvrij bezorgen. De Friese hoofdstad heeft hiermee de primeur. Voor 2025 heeft PostNL namelijk de ambitie om in 25 binnensteden uitstootvrij te bezorgen.

In 2018 vervangt PostNL in de binnenstad van Leeuwarden alle voertuigen door elektrische bestelbussen en kleine elektrische voertuigen. Zo worden alle pakketten, met uitzondering van XL-pakketten als wasmachines en tuinsets, elektrisch bezorgd. Brieven werden in Leeuwarden altijd al op de fiets of lopend, en dus uitstootvrij, bezorgd.

Green Deal ZES

Leeuwarden is slechts het begin. In 2025 wil PostNL in 25 binnensteden volledig uitstootvrij bezorgen. Hiervoor ondertekende het bedrijf samen met verschillende overheden en andere bedrijven de Green Deal Zero Emissie stadslogistiek (Green Deal ZES). Het doel van deze Green Deal is om in 2025 zoveel mogelijk stadskernen uitstootvrij te beleveren. Als onderdeel hiervan verving PostNL in 2017 al meer dan 60 autoritten in Amsterdam door elektrische bakfietsen.

Provincie Friesland

De provincie zet zich ook in voor duurzaam vervoer. Zo rijden alle PostNL auto’s in Friesland op groengas en worden alle scooters in 2018 vervangen door elektrische scooters. Verder zal binnenkort de Elfwegentocht plaatsenvinden, een evenement dat is opgezet om de gehele provincie Friesland twee weken lang fossielvrij voort te bewegen.

Van 1 tot en met 14 juli zullen vanaf de provinciegrenzen elektrische auto’s, taxi’s, deelauto’s, groengasbussen, Segways, ligfietsen, elektrische boten en andere voertuigen het verkeersbeeld bepalen. Wethouder Friso Douwstra nam gisteren in het kader van de Elfwegentocht het eerste elektrisch bezorgde pakket van PostNL in ontvangst.

Waddeneilanden

Naast Friesland is PostNL ook bezig met uitstootvrije bezorging op de Waddeneianden. Terschelling is het eerste eiland waar het bedrijf sinds maart 2017 uitsluitend elektrisch, met de fiets en te voet, bezorgt. Inmiddels gebeurt dit ook op Schiermonnikoog en Ameland en zullen Vlieland en Texel binnenkort volgen.

Lees ook:

Bron & Foto: PostNL