14-07-2018 08:55 | Door: Hidde Middelweerd

Baggermaatschappij Boskalis Nederland slaat sinds 2015 de handen ineen met biobrandstofleverancier GoodFuels om de CO2-uitstoot van het materieel te reduceren. Het samenwerkingsverband werpt zijn vruchten af: de doelstelling van een CO2-reductie van 35 procent is in zicht.

Volgens Boskalis was het vanaf het eerste uur al een believer in de potentie van biobrandstof. Daarom sloeg het in 2015 al de handen ineen met GoodFuels, om het programma ‘Boskalis on Bio’ te starten. Dit om bij te dragen aan de totstandkoming van een eerste wereldmarkt voor geavanceerde biobrandstoffen voor de scheepvaart.

Biobrandstoffen

Richard Rijper, algemeen directeur Boskalis Nederland: “Met de start van het Boskalis on Bio-programma in 2015 is door Boskalis en GoodFuels veel kennis vergaard en ervaring opgedaan met het gebruik van geavanceerde biobrandstoffen. We kijken uit naar de continuering van het partnership.”

Verschillende praktijktests van Boskalis hebben uitgewezen dat biobrandstof een indrukwekkende CO2-besparing oplevert ten opzichte van fossiele brandstof: 90 procent, stelt de baggeraar. Boskalis benadrukt hierbij het belang van het gebruik van duurzame reststromen in de productie van biobrandstof. Het moet bijvoorbeeld niet ten koste gaan van voedselproductie of leiden tot ontbossing.

Boskalis past de duurzamere brandstof toe op zijn schepen, maar tegenwoordig ook op droog grondverzetmaterieel en vrachtwagens.

Bron & afbeelding: Boskalis