31-07-2018 13:28 | Door: Hidde Middelweerd

Toyota heeft de tweede versie van zijn waterstoftruck onthuld, genaamd Beta. De truck is een verbeterde versie van de waterstoftruck die het automerk vorig jaar onthulde (Alpha) en testte op en rondom de havens van Los Angeles en Long Beach.

De nieuwe versie van de truck heeft bijvoorbeeld een hogere actieradius dan zijn voorganger: ruim 480 kilometer. Daarnaast is de nieuwe versie van de emissievrije truck uitgerust met een slaapcabine.

Waterstoftruck

De eerste versie van Toyota’s waterstoftruck werd in april van 2017 in gebruik genomen voor uitvoerige praktijktests en heeft inmiddels ruim 16.000 kilometer afgelegd. De nieuwe versie wordt in de herfst in gebruik genomen in de Californische havens.

Lees ook:

Waterstof of elektrisch?

Voor de verduurzaming van wegtransport zijn verschillende opties mogelijk, met waterstof en elektrische aandrijving als belangrijkste ontwikkelingen. Verschillende fabrikanten werken inmiddels aan een elektrische- of waterstoftruck. Zo werken autogiganten als Tesla, Volvo en Daimler aan elektrische trucks, terwijl Toyota, Nikola Motor een waterstoftruck in ontwikkeling hebben. Ook het Nederlandse VDL zou aan een waterstoftruck werken.

Vrachtwagens met een elektrische aandrijving lijken vooral geschikt te zijn voor stadslogistiek en -transport, omdat de actieradius vooralsnog wat lager ligt dan die van waterstoftrucks. Waterstoftrucks lijken een goede duurzame oplossing te zijn voor transport over lange afstanden, omdat waterstoftrucks een hoger bereik lijken te gaan hebben en het bijtanken stukken sneller gaat dan het opladen van een batterij.

Luister ook:

Bron & afbeelding: Toyota