16-08-2018 14:33 | Door: Hidde Middelweerd

Rolls-Royce brengt een energieopslagbatterij op de markt, speciaal voor de scheepvaart. De batterij stelt schippers in staat om aan boord efficiënter met hun energieverbruik om te gaan.

Rolls-Royce levert sinds 2010 al opslagbatterijen voor de scheepvaart, maar tot op heden werden die ontwikkeld door een derde partij. Nu heeft het bedrijf een opslagbatterij in eigen huis ontwikkeld: SAVe Energy.

Energieopslag

De batterij is modulair opgebouwd en kan daarmee aangepast worden aan de specifieke energiebehoeftes van een schip. Om de behoeftes van de verschillende typen schepen in beeld te brengen, werd de opslagbatterij toegepast op de schepen van drie Noorse bedrijven, te weten Color Line, Norled en de Norwegian Coastal Administration Shipping Company. Op deze manier werd het energieopslagsysteem getest op veerponten, cruiseschepen en multipurpose-schepen.

Elektrische schepen

Waar wegtransport de overstap naar elektrische aandrijving en waterstof-brandstofcel-technologie aan het maken is, staan deze technologieën voor de scheepvaart vooralsnog in de kinderschoenen. Hoewel er al enkele voorbeelden van elektrische schepen zijn, bijvoorbeeld in Nederland en in China, is de actieradius vooralsnog zeer beperkt. Certificeringsorganisatie DNV GL verwacht dat commerciële zeevaart met elektrische aandrijving pas vanaf 2050 mogelijk is.

Tot die tijd is energieopslag een belangrijke groene investering voor schippers, stelt Rolls-Royce. Het stelt schippers namelijk in staat om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. De opslagbatterij is bijvoorbeeld een welkome toevoeging aan een hybride schip, waarbij piekmomenten in energieverbruik opgevangen kunnen worden door de batterij.

Rolls-Royce

De milieueisen voor de scheepvaart worden steeds strenger. Rolls-Royce heeft verschillende ideeën over de manier waarop de scheepvaart daar in de toekomst aan kan voldoen. Eerder onthulde het bedrijf daarom een hybride conceptschip, de Electric Blue, die over allerlei duurzame technologieën beschikt die de scheepvaart in de toekomst moeten verduurzamen.

Bron: Rolls-Royce | Foto: Adobe stock