20-08-2018 15:19 | Door: Hidde Middelweerd

’s Werelds eerste autonome én elektrische containerschip is een stapje dichter bij de werkelijkheid. Ontwikkelaar Yara heeft een contract afgesloten met scheepsbouwer Vard, die het emissievrije schip in 2020 zal opleveren.

Het elektrisch aangedreven schip beschikt in eerste instantie wel gewoon over bemanning, maar in 2022 moet de Yara Birkeland, zoals het schip heet, in staat zijn om volledig autonoom te opereren.

Elektrische scheepvaart

Inmiddels zijn er al enkele voorbeelden van elektrische schepen te noemen, bijvoorbeeld in Nederland en in China. Het probleem is echter dat de actieradius vooralsnog zeer beperkt is. Certificeringsorganisatie DNV GL verwacht dat commerciële zeevaart met elektrische aandrijving pas vanaf 2050 mogelijk is.

De Yara Birkeland is weliswaar niet het eerste elektrische containerschip ter wereld, maar het moet wel de eerste zijn die naast elektrisch ook autonoom kan varen.

Elektrisch en autonoom varen

Yara, wereldleider op het gebied van kunstmest, maakte eerder al een verduurzamingsslag door zijn transportbewegingen voortaan over het water te doen. Hiermee nam het bedrijf jaarlijks maar liefst 40.000 vrachtwagenritten weg.

De vervolgstap is om het transport over water verder te verduurzamen. Het sloeg hiervoor de handen ineen met technologiebedrijf Kongsberg. Sinds 2017 werken beide bedrijven aan de ontwikkeling van de Yara Birkeland, het elektrische en autonome containerschip.

Nu slaat Yara de handen ineen met Vard, die het schip daadwerkelijk gaat bouwen. Svein Tore Holsether, CEO van Yara, in een persbericht: “Vard combineert expertise met innovatiekracht op het gebied van aangepaste schepen. Het schip dat ze zullen leveren, wordt een gamechanger voor de scheepvaart. Het helpt ons om onze CO2-uitstoot terug te dringen en een bijdrage te leveren aan een schonere wereld.”

Noorwegen

Het project heeft een miljoenensubsidie ontvangen van de Noorse overheid, die fors inzet op elektrisch vervoer. Zo is ruim 40 procent van alle nieuw verkochte auto’s in het land inmiddels een elektrische auto. Ook op het gebied van elektrische vliegtuigen heeft Noorwegen grote ambities: in 2040 moeten alle korte afstandsvluchten elektrisch worden uitgevoerd.

Lees ook:

Bron & afbeelding: Kongsberg