13-09-2018 09:03 | Door: Hidde Middelweerd

Een start-up van Airbus, genaamd AirSeas, werkt aan enorme zeilen voor containerschepen, die het brandstofverbruik van deze schepen met 20 procent moet kunnen verlagen. Airbus gaat het zeil inzetten voor zijn eigen schepen.

De enorme vlieger, genaamd SeaWing, is in staat om containerschepen deels voort te trekken, waardoor de schepen minder brandstof hoeven te verbruiken. Volgens de start-up achter de vlieger gaat het, onder de juiste omstandigheden, om een brandstofbesparing van wel 20 procent.

Airbus neemt de vliegers als eerste in gebruik, voor zijn eigen schepen. De beoogde CO2-reductie die ermee gepaard gaat, komt neer op 8.000 ton per jaar.

Brandstof besparen

De vlieger kan geactiveerd worden door simpelweg op de aan-knop te drukken, stelt Airbus in een persbericht. De vlieger wordt vervolgens automatisch opgelaten. Het onderliggende systeem analyseert meteorologische en oceanische data en speelt daar automatisch op in, zodat de vlieger zo optimaal mogelijk functioneert.

Als het sleepeffect van de vlieger niet meer nodig is of geen winst meer oplevert, vouwt hij automatisch op en wordt automatisch opgeborgen.

Duurzame scheepvaart

Volgens een rapport van het Europees Parlement is de internationale scheepvaart verantwoordelijk voor ongeveer 2.5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar dit aandeel kan in 2050 tot 17 procent stijgen als de sector niet gereguleerd wordt, waarschuwde het rapport. Het zijn voornamelijk de schepen die meer dan 5.000 ton aan vracht vervoeren die de vervuiling veroorzaken.

Echte oplossingen voor dit probleem zijn momenteel nog niet voorhanden. Elektrische scheepvaart staat bijvoorbeeld nog in de kinderschoenen. Inmiddels zijn er weliswaar enkele voorbeelden van elektrische schepen te noemen, bijvoorbeeld in Nederland en in China. Het probleem is echter dat de actieradius vooralsnog zeer beperkt is. Certificeringsorganisatie DNV GL verwacht dat commerciële zeevaart met elektrische aandrijving pas vanaf 2050 mogelijk is.

Lees ook:

Bron & afbeelding: Airbus