11-01-2019 13:54 | Door: Bas Joosse

In Delft verrijst de komende jaren een energieneutraal nieuw station. Station Delft-Zuid wordt uitgebreid en voorzien van een dak bestaande uit zonnepanelen. Door de aanpassingen wordt het station het eerste energieneutrale station van Nederland.

Prorail, de gemeente Delft en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zetten vrijdag de handtekeningen onder het project. Het station werd in 1970 geopend en biedt weinig bescherming tegen wind en regen. Om van het ene naar het andere perron te komen, moeten reizigers een hoge trap op.

Prorail gaat het station de komende jaren verbouwen en uitbreiden. Het aantal sporen wordt verdubbeld naar vier, er komt een tunnel voor fietsers en voetgangers en het station krijgt een overkapping. De verbouwing van het station moet dit jaar beginnen en duurt naar verwachting vier jaar.

Zonnepanelen

De overkapping van het station bestaat uit zonnepanelen. Zonnepanelen op stationsdaken zijn niet nieuw, maar meestal liggen de panelen op het dak. Dit is onder andere het geval in Utrecht en Rotterdam. In Delft vormen de panelen het dak. Volgens Prorail kunnen de panelen hierdoor meer energie opwekken dan de bestaande zonnedaken. De zonnepanelen moeten ervoor zorgen dat het station volledig zijn eigen energie kan opwekken.

Lees ook: Arcadis: ‘Eindhoven heeft grootste duurzame station van Nederland’

Energieverbruik van 70 huishoudens

Het station gaat na de verbouwing jaarlijks 200 megawattuur aan energie gebruiken. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van zeventig huishoudens. De liften die op het station komen, verbruiken volgens Prorail jaarlijks evenveel energie als 22 huishoudens. Naast de liften voorzien de zonnepanelen ook de kaartjesautomaten, incheckpoortjes en de informatieborden van energie.

Bron: Prorail | Afbeelding: Adobe Stock