23-01-2019 16:50 | Door: Bas Joosse

Zuivelproducent FrieslandCampina heeft in Meppel een nieuw distributiecentrum in gebruik genomen. Het complex is per binnenvaartschip bereikbaar, vervangt vier kleinere distributiecentra en zorgt daarmee voor een flinke CO2-besparing.

In het complex van 31.000 vierkante meter worden producten opgeslagen die geëxporteerd worden naar markten als China, Hong Kong, Griekenland en Rusland. Het centrum heeft ruimte voor 43.000 pallets; naast elkaar gelegd staat die oppervlakte gelijk aan ongeveer vijf voetbalvelden.

Het nieuwe complex betekent veel voor de zuivelproducent, stelt Kathy Fortmann, President bij FrieslandCampina Ingredients. “Meppel heeft een gunstige centrale ligging en goede bereikbaarheid over zowel de weg als het water. Door de duurzame bouw en efficiëntere transport levert het complex een belangrijke bijdrage aan de reductie van de uitstoot van CO2.”

Vanuit de nieuwe locatie kunnen goederen rechtstreeks over het water naar de haven in Rotterdam vervoerd worden. Op jaarbasis zullen meer dan 9.000 containers over het water hun weg vinden, stelt de zuivelproducent.

CO2-uitstoot

Met het distributiecentrum verwacht FrieslandCampina jaarlijks 1,5 miljoen kilometers minder af te leggen. Hiermee bespaart het bedrijf naar eigen zeggen 650 ton aan CO2-uitstoot. Deze besparing staat gelijk aan de uitstoot van een vrachtwagen die 37 keer de wereld rondrijdt. Het nieuwe gebouw is door duurzaamheidskeurmerk BREEAM gewaardeerd als ‘very good’.

BREEAM

BREEAM is een beoordelingsmethode waarbij de duurzaamheidprestatie van gebouwen bepaald wordt aan de hand van negen verschillende duurzaamheidscategorieën, zoals watergebruik, energie, transport en vervuilling, management en gezondheid. Op deze manier is BREEAM een integraal keurmerk. De score ‘very good’ ligt procentueel tussen 55 en 70 procent.

Lees ook: 10 miljoen m2 Nederlandse utiliteitsbouw draagt duurzaamheidscertificaat BREEA

Bron: FrieslandCampina | Afbeelding: Adobe Stock