25-02-2019 11:50 | Door: Bas Joosse

De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo heeft de eerste elektrische vrachtwagens afgeleverd. Twee bedrijven in Zweden namen afgelopen week de eerste exemplaren van de Volvo FL Electric in gebruik.

De FL Electric is een doorontwikkeling van de FL met een verbrandingsmotor. De vrachtwagen werd in april vorig jaar gepresenteerd. Het voertuig weegt 16 ton en is onder andere geschikt voor afvalinzameling en stedelijke distributie. De eerste gebruikers zijn een Zweeds afvalinzamelingsbedrijf en een transportbedrijf.

Samenwerking

Dat de eerste elektrische vrachtwagens amper 10 maanden na de lancering al afgeleverd worden, is volgens de fabrikant voor een deel te danken aan de samenwerking met de chauffeurs en klanten. “We zullen ons elektrische aanbod blijven uitbreiden. Tegelijkertijd reduceren we ook de uitstoot van onze vrachtwagens op diesel en gas, vooral door energie-efficiënte aandrijvingen”, stelt Roger Alm, president van Volvo Trucks. Naast de FL ontwikkelt Volvo ook een zwaardere variant, de FE Electric. Deze truck heeft een gewicht van 27 ton en wordt ook dit jaar nog gepresenteerd.

Lees ook: Deze 11 elektrische (en waterstof) vrachtwagens maken hun opwachting in 2019

Grote actieradius

De elektrische FL heeft een actieradius van maximaal 300 kilometer. De truck kan echter in verschillende uitvoeringen besteld worden. Bijvoorbeeld met 2 tot 6 li-ion batterijen, met een gezamenlijke capaciteit van 100 tot maximaal 300 kilowattuur.

Omdat de wensen van klanten nogal eens verschillen, biedt Volvo Trucks zijn voertuigen aan met verschillende parameters op het gebied van bijvoorbeeld laadcapaciteit en actieradius. De laadtijd van de elektrische truck ligt tussen de 1 en 2 uur via een snellader. Aan een normale laadpaal duurt het ongeveer 10 uur voordat de batterij weer volledig opgeladen is.

Bron en afbeelding: Volvo