15-04-2019 14:37 | Door: Bas Joosse

In Alkmaar wordt begonnen met de bouw van een waterstoftankstation. Vanaf volgend jaar moeten vrachtwagens in Noord-Holland van het station gebruik kunnen maken. Bijzonder aan de waterstof is dat deze direct in een windmolen opgewekt wordt.

In het project Duwaal wordt een waterstoftankstation gebouwd en worden twee vrachtwagens en twee veegwagens uitgerust met een motor die waterstof nodig heeft. De waterstof wordt geleverd vanuit een windturbine met daarin een elektrolyser. “Door de integratie van beide technieken kunnen er veel componenten weggelaten worden waardoor de waterstofproductie goedkoper, efficiënter en robuuster wordt”, stelde fabrikant Lagerwey eerder.

De turbine komt in de Wieringermeer te staan. De opgewekte waterstof wordt met vrachtwagens vervoerd naar het tankstation in Alkmaar. Het tankstation krijgt een vulpunt voor zwaar verkeer en voor personenauto’s. Naast het tankstation in Alkmaar wordt nog een tweede waterstoftankstation ontwikkeld in Zaandam.

Kansen voor waterstof

Thijs Pennink, directeur van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord ziet veel kansen voor waterstof en voor de regio. “Er is ruimte en kennis, en we hebben ook een belangrijke historie in de offshore. Hierdoor beschikken we over een sterke gasinfrastructuur, zoals de offshore gasleidingen die bij Den Helder het land binnen komen. Met de afbouw van de fossiele industrie biedt waterstof mooie nieuwe kansen voor het bedrijfsleven in de regio.” Voor het project is subsidie beschikbaar gesteld vanuit de Demonstratieregeling Klimaat Technologieën en Innovaties (DKTI).

Lees ook: Waterstof: deze vijf toepassingen komen we al tegen

Voertuigen op waterstof

Waterstofvoertuigen zijn al op diverse plaatsen in Nederland te vinden. Onder andere in Breda en Groningen rijden voertuigen van de gemeente op waterstof. Ook Groningse bussen worden door de energiedrager aangedreven. Personenauto’s op waterstof zijn er nog nauwelijks; dat komt deels door het beperkte aanbod en deels doordat er weinig tankstations zijn. De komende jaren gaan bedrijven als PitPoint en Shell op diverse plaatsen tankstations bijbouwen.

Bron: Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord | Afbeelding: Adobe Stock