07-05-2019 09:44 | Door: Bas Joosse

Een directe treinverbinding tussen de Spaanse stad Valencia en Rotterdam moet jaarlijks ruim 12.000 vrachtwagenritten minder laten rijden tussen beide steden. De trein, CoolRail genaamd, vervoert containers met fruit uit Spanje naar Nederland. Voorheen werden daar vrachtwagens voor ingezet.

De reis per trein is niet sneller dan de reis per vrachtwagen; met beide vervoersmiddelen duurt het even lang om vanuit Valencia Rotterdam te bereiken. De winst zit ‘m vooral in het volume: de trein vervoert drie keer per week 42 containers heen en weer. Door de inzet van de trein hoeven 12.096 vrachtwagentransporten niet uitgevoerd te worden. Jaarlijks worden hierdoor 22 miljoen wegkilometers minder gereden; dat bespaart 15.000 ton aan CO2-uitstoot. Volgens de initiatiefnemers van de treinverbinding is dit 70 tot 90 procent van de CO2 die het transport per vrachtwagen nu uitstoot.  De trein moet 48 weken per jaar gaan rijden.

Bestaand concept

CoolRail bestaat al sinds 2016 en werd eerst uitgevoerd tussen Valencia en Keulen; vanaf Keulen werden de containers per vrachtwagen verder vervoerd. De bedoeling van initiatiefnemer Euro Pool Group is om ook treinverbindingen op te zetten naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

Vervoer verduurzamen

Eén van de drijfveren van de betrokken partijen is het duurzamer maken van het vervoer tussen Spanje en Nederland. Vanuit Spanje worden veel groente en fruit geïmporteerd. “Na uitvoerige voorbereidingen en de eerste pilottest gaan we nu de grote stap zetten om de carbon footprint van het transport van versproducten drastisch te verlagen”, stelt Gerjo Scheringa, CEO van Euro Pool Group, de initiatiefnemer van de treinverbinding.

Bron: Euro Pool Group, TTM | Afbeelding: Adobe Stock