17-06-2019 09:17 | Door: Bas Joosse

Een elektrische zelfrijdende truck van Volvo heeft afgelopen week de eerste vracht vervoerd in Zweden. Het voertuig, Vera genaamd, vervoerde een zeecontainer tussen twee containerterminals in Götenburg.

De truck, bestaande uit een cabine en een plat chassis, is geschikt voor containervervoer. Het voertuig rijdt maximaal veertig kilometer per uur. De proef in Götenburg ging over enkele kilometers en is volgens Volvo een eerste stap naar meer. 

“We hebben nu de kans om Vera te gebruiken in een ideale setting en om haar verder te ontwikkelen voor vergelijkbare taken”, zegt Mikael Karlsson, Vice President Autonomous Solutions at Volvo Trucks. Uiteindelijk wil Volvo een systeem realiseren waarbij meerdere Vera’s rondrijden en in de gaten gehouden worden vanuit één controlekamer. "Zelfrijdend transport met weinig geluid en geen uitstoot speelt een belangrijke rol in de toekomst van logistiek. We zien de samenwerking als een belangrijke start en willen meer vooruitgang bereiken. Vera heeft een snelheidsbeperking, wij niet", zegt Karlsson.

Verdere ontwikkeling

Het systeem zal nu verder ontwikkeld worden. Volgens Volvo moeten er onder andere nog extra veiligheidsmaatregelen genomen worden voor het zelfrijdende voertuig op drukkere wegen ingezet kan worden. 

Andere initiatieven

Volvo werkt al langere tijd aan autonoom en uitstootvrij vervoer. Zo werd in 2016 al een zelfrijdende personenauto gepresenteerd en volgde in 2017 een zelfrijdende vuilniswagen. Nog dit jaar gaan in Singapore twee autonoom rijdende stadsbussen de straat op.

Bron en afbeelding: Volvo