23-07-2019 16:20 | Door: Bas Joosse

Elektrische auto’s zijn inmiddels een vertrouwd element in het straatbeeld. Elektrische vrachtwagens beginnen aan een opmars. Een Zwitsers bedrijf heeft een kiepwagen, één van de grootste voertuigen ter wereld, omgebouwd tot een elektrische variant: de eDumper.

De kiepwagen van het Zwitserse bedrijf Kuhn wordt gebruikt in de mijnbouw om vrachten vanuit een groeve te vervoeren.

Het voertuig weegt leeg 45 ton en wordt aangedreven door een batterij van 600 kilowattuur. Volgens de website The Driven weegt de batterij alleen al 4,5 ton. De auto rijdt rond bij een steengroeve in het Zwitserse Biel. De truck kan 65 ton aan mergel en kalksteen vervoeren.  

Bij het remmen wint het gevaarte, net als andere elektrische voertuigen, remenergie terug. Hoe zwaarder het voertuig beladen is, hoe meer energie er teruggewonnen wordt. De energie wordt opgeslagen in de batterij. 

CO2-reductie

Volgens fabrikant Kuhn hoeft er geen massaproductie van de kiepwagen verwacht te worden; de vraag naar nieuwe voertuigen is één of twee exemplaren per jaar. Per voertuig wordt een CO2-besparing van 130 ton per jaar gerealiseerd. Eén dumptruck op fossiele brandstoffen heeft jaarlijks ongeveer 50.000 liter diesel nodig.

Records

Volgens het Oostenrijkse vakblad Baublatt vestigde de eDumper met de batterij van 600 kilowattuur gelijk drie wereldrecords: grootste batterij-aangedreven voertuig, grootste mobiele batterij en grootste CO2-besparing per voertuig. De truck kan jaarlijks 77 megawattuur aan energie opwekken.

De Braziliaanse formule E-coureur Lucas di Grassi testte het voertuig een tijdje geleden. Bekijk hieronder de beelden op Youtube.

Bron: The Driven, Kuhn | Afbeelding: Adobe Stock