16-08-2019 12:26 | Door: Joyce de Thouars

De verkoop van elektrische auto’s zit in de lift. En op het gebied van laadinfrastructuur loopt Nederland zelfs voorop. Hoe zit het in de rest van Europa met elektrisch laden? Dit zijn onze favoriete apps om gegarandeerd van A naar B te komen.

Elektrisch rijden in Nederland is eenvoudig. Volledig elektrisch aangedreven wagens hebben een steeds hogere actieradius. Zo hebben betaalbare modellen als Volkswagen ID.3 330, Kia e-Niro en Kia e-Soul een actieradius tussen de 450 en 550 kilometer. Tel daarbij op dat Nederland een hoge dichtheid aan laadpunten heeft. Volgens cijfers van het RVO is er in Nederland per vier elektrische auto’s meer dan één (semi)publiek laadpunt beschikbaar, waarmee de dichtheid hoger is dan in elk ander land.

Over de grens kan het echter een uitdaging zijn om elektrisch te laden. Bij sommige tankstations staat er maar één laadpaal en voor het gebruik ervan is vaak een laadpas of app van de aanbieder nodig. Bij Shell Recharge is het ook mogelijk om met je bankkaart te betalen. Met een goede planning en het gebruik van de juiste apps kom je een heel eind in Europa. Dit zijn de beste apps om je op weg te helpen.

1. Makkelijk elektrisch laden met Smoov

De Smoov app helpt je bij het vinden van locaties. De app heeft van elke locatie een foto, wat het makkelijker maakt om het laadpunt te vinden. Dat is handig als een laadpaal achter op een parkeerplaats is ‘verstopt’. Verder geeft de app de beschikbaarheid van laadpalen en de laadsnelheid. Met de app kun je laadsessies starten en stoppen, waarbij je de actuele status en kosten van jouw laadsessie kan checken in de ‘live’ functie van de app.

2. Toegang tot 100.000 laadpunten met NewMotion

NewMotion is een grote speler in Europa en werkt samen met partijen als Shell en Total. Het bedrijf biedt oplaadpunten, laadpassen en een app aan. De app laat je zien waar je publieke laadpalen door heel Europa kunt vinden. De laadservices bieden toegang tot meer dan 100.000 laadpunten in heel Europa. De app geeft informatie over de beschikbaarheid, laadsnelheid en tarieven. Verder is het mogelijk om via de app laadsessies te starten en stoppen en meldingen te ontvangen als een laadpaal in de buurt weer beschikbaar is. Doordat je het model van jouw elektrische auto’s in de settings kunt opgeven, krijg je op maat gemaakte informatie te zien.

3. Binnen 15 minuten elektrisch laden bij Fastned

Bij Fastned is het mogelijk om binnen 15 minuten tot wel 200 kilometer aan bereik bij te laden. Met de app is het mogelijk om locaties te vinden, laadsessies te starten en stoppen en te betalen. Verder beschikt de app over een handige routeplanner en geeft hij laadtips. Fastned heeft laadstations in Nederland, België en Duitsland. In 2019 opende het bedrijf zijn eerste laadstation in het Verenigd Koninkrijk en won het een tender om twintig laadstations in Zwitserland te exploiteren.

4. Ruim 325.000 elektrische automobilisten bij Chargemap

De app Chargemap is vergelijkbaar met NewMotion, maar is een ‘community’ app. Dat betekent dat bestuurders van elektrische voertuigen elkaar helpen bij het vinden van beschikbare oplaadpunten. Door het over en weer sturen van foto’s en berichten van en over oplaadpunten houden members elkaar op de hoogte. Op dit moment heeft de app meer dan 325.000 members en staan er meer dan 160.000 laadpalen in de database. Het is niet mogelijk om met de app een laadsessie te starten, daarvoor heb je een Chargemap laadpas nodig.

5. Elektrisch laden in Verenigd Koninkrijk met Zap Map

Onderaan de rij staat de Zap Map app, waarmee je alle laadstations in het Verenigd Koninkrijk kunt vinden. Er staan momenteel 13.000 openbare laadpalen bij 8.000 laadstations geregistreerd. De kaart ziet er op het eerste gezicht wat onoverzichtelijk uit, maar het is mogelijk om filters in te stellen. Naast het vinden van laadstations is het mogelijk om routes te plannen en informatie binnen de community uit te wisselen. Het is niet mogelijk om via Zap Map laadsessies te starten en stoppen of te betalen, maar de app geeft wel per laadpunt aan welke passen en betaalmethodes geaccepteerd worden.

Heb je andere tips voor goede apps? Laat het ons weten door een opmerking achter te laten.

Bron: Zap Map, Fastned, Chargemap, New Motion, Smoov | Foto: Fastned