16-09-2019 16:50 | Door: Rianne Lachmeijer

Na een succesvolle start in juni voor de gemeente Groningen, gaat Canon Imaging Supplies nu ook het Alfa-College, Noorderpoort, Hanzehogeschool Groningen, UMCG en het Martiniziekenhuis emmisieloos bevoorraden. Dat doet het elektronicabedrijf in samenwerking met SimplyMile, die duurzame stadsdistributie organiseert.

Het gaat om het Canon Black Label Zero-papier. Bijzonder aan dit type papier is dat de productie van pulp en papier op dezelfde locatie plaatsvindt. Hierdoor kan de energie die vrijkomt tijdens de pulpproductie worden ingezet bij de papierproductie, waardoor er geen fossiele brandstoffen worden verbruikt tijdens de productie van het papier. De transportuitstoot compenseert Canon via een klimaatcompensatieprogramma in samenwerking met Climate Partner.

In plaats van compensatie wordt door de samenwerking met SimplyMile nu de uitstoot van het transport letterlijk verminderd door emissievrije levering in de Groningse binnenstad.

Duurzame stadsdistributie

SimplyMile faciliteert het netwerk, het IT-platform en de landelijke contracten met leveranciers en opdrachtgevers. Canon levert het papier rechtstreeks vanuit de fabriek aan een hub van SimplyMile aan de rand van de stad. PostNL brengt het papier met elektrische voertuigen de stad in, de zogenoemde last mile.

“Mede dankzij onze samenwerking met Canon kunnen we nu ook in Groningen een logistieke bijdrage leveren aan een beter leefklimaat in de stad: met minder fijnstof, volledig CO2-neutraal en minder transportbewegingen. Alle producten worden in bulk aangeleverd bij onze hub aan de rand van de stad Groningen, waardoor leveranciers hun ritten drastisch kunnen reduceren. Vanuit deze hub worden de producten één of enkele malen per week in één zending samengevoegd en elektrisch afgeleverd door PostNL”, aldus Erik Koekoek, medeoprichter van SimplyMile.

Groningen is niet de enige Nederlandse stad die stappen zet op het gebied van duurzame stadsdistributie. Zo werkt Amsterdam aan een nieuw logistiek centrum in de haven dat moet bijdragen aan emissievrije bevoorrading. Medio 2021 moet het logistieke centrum volledig operationeel zijn.

Lees ook:

Bron: Canon | Afbeelding: Adobe Stock