28-10-2019 13:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

The Ocean Cleanup, de Nederlandse startup die ’s werelds oceanen plasticvrij maakt, breidt uit. Tot en met 2025 wil het jonge bedrijf de duizend meest vervuilende rivieren ter wereld aanpakken, om de constante stroom van plastic richting oceanen te stoppen. Het maakt daarbij gebruik van een gloednieuwe innovatie: The Interceptor.

The Ocean Cleanup, een initiatief van Nederlander Boyan Slat, is momenteel druk bezig met het opruimen van de plastic soep in onze oceanen. Het maakt daarbij gebruik van een innovatieve technologie: een 600-meter lang vangnet dat zich via de natuurlijke stroming van de oceaan voortbeweegt en op die manier duizenden kilo’s plastic uit de oceaan kan halen.

Hoewel het systeem niet meteen goed werkte, viste The Ocean Cleanup deze maand het eerste plasticafval succesvol uit het water.

Plastic afval uit het water vissen

The Ocean Cleanup breidt zijn activiteiten nu uit naar ’s werelds meest vervuilende rivieren. Duizend rivieren (van de ruim 100.000 rivieren wereldwijd) zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 80 procent van het plastic afval dat in onze oceanen belandt. “Als je de oceanen echt plasticvrij wilt maken, moet je eerst de aanvoer van plastic afval stoppen”, legt Slat uit in een persbericht.

Een nieuwe technologie, die The Ocean Cleanup sinds 2015 in ontwikkeling heeft, moet daarvoor zorgen. De zogeheten Interceptor is in staat om 50.000 kilo afval per dag uit rivieren te vissen. Onder optimale omstandigheden gaat het zelfs om 100.000 kilo.

De Interceptor is een drijvende barrière, vastgemaakt aan de rivierbedding, die plastic afval afvangt. De barrière drijft enkel op de hoogte waar plastic afval drijft en vormt daardoor geen gevaar voor dieren of schepen. De installatie wordt volledig aangedreven door zonne-energie en is uitgerust met li-ion batterijen, zodat het dag en nacht operationeel is.

Wereldwijde belangstelling

The Ocean Cleanup heeft al vier Interceptors gebouwd, waarvan er inmiddels twee operationeel zijn: in Jakarta (Indonesië) en Klang (Maleisië). Een derde Interceptor wordt momenteel geïnstalleerd in Can Tho, Vietnam. De vierde installatie komt in de Dominicaanse Republiek te staan.

Ook Thailand heeft inmiddels interesse getoond in de Interceptor en de kans is groot dat de installatie ook in Californië verrijst.

Lees ook:

Beeld: Adobe Stock.