15-12-2014 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De start-up Carry koppelt mensen die een pakket willen versturen aan mensen die ruimte over hebben in hun koffer. Daarvoor moeten zij eerst nog wel wat haken en ogen overwinnen.

De bedenkers van Carry willen hun dienst laten uitgroeien tot de Uber van de logistieksector. De dienst werd vorige week gelanceerd, meldt de website Quartz. Op de website van Carry biedt iemand al $ 150 voor het transport van een trouwjurk vanuit Rome naar de Amerikaanse stad Memphis. Een ander heeft er $ 100 over om een iPhone vanuit New York naar Buenos Aires te laten brengen.

Aansprakelijk

De vraag is echter of de gevestigde namen in het pakketvervoer bang moeten zijn voor Carry. Het bedrijf zal moeten garanderen dat het kwaadwillenden buiten de deur houdt die bijvoorbeeld drugs of wapens in een pakket verstoppen. Daar komt bij dat de veiligheid in de luchtvaart al jaren onder een vergrootglas ligt.

Carry moedigt reizigers daarom aan pakketjes goed te controleren voordat zij ze in hun koffer stoppen Uiteindelijk wil het bedrijf zijn koeriers onder dezelfde regels laten vallen als koeriers van reguliere postbedrijven. Dat betekent dat ze niet meer aansprakelijk zijn voor de inhoud van de pakketten die ze vervoeren.

Oprichters Peter SerVaas en Ilya Rekhter werken ook aan andere maatregelen die fraude moeten voorkomen. Zo gaat bedrijf van tevoren onderzoeken of transporteurs een strafblad hebben en mogen gebruikers alleen onder hun echte naam goederen of koffers aanbieden. Verder wil Carry op termijn verzekerd vervoer aanbieden. Nu is ligt het risico nog bij de verzender.

SerVaas en Rekhter zijn ook de oprichters van DoubleMap, dat softwareoplossingen voor transport en openbaar vervoer maakt. DoubleMap heeft een omzet van $ 10 mln per jaar.

Bron: Quartz | foto: Camilo Rueda Lópe, via Flicr