24-12-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Coca-Cola, PepsiCo en Dr. Pepper maken stappen in efficiënter transport. Sinds 2010 verbruiken de grootste frisdrankproducenten van de Verenigde Staten 12,6 procent minder brandstof.

De besparingen zijn behaalt met een combinatie van simpele aanpassingen en investeringen in geavanceerde vervoersconcepten. Zo zijn op veel trucks bandenspanningsmeters geïnstalleerd. Volgsystemen droegen bij aan efficiëntere, kortere routes en zuiniger rijgedrag. Daarnaast hebben de drie concerns geïnvesteerd in de stroomlijn en versnellingsbakken van de trucks.

Meer dan duizend vrachtwagens rijden inmiddels op alternatieve brandstoffen als LNG of CNG. Verder zijn 250 voertuigen omgebouwd tot een hybride vrachtwagen. Dat levert een besparing op van 20 procent brandstof. De frisdrankconcerns schaften ook 150 nieuwe trucks aan die volledig elektrisch rijden.

 

Samenwerking

 

De concurrerende frisdankgiganten namen samen het initiatief om informatie over de transportprestaties te delen. De American Beverage Association verzamelde de data en publiceerde de bevindingen.

“Wat duurzaamheid betreft is de frisdrankindustrie vereend en leidend”, zegt Susan Neely, president van de brancheorganisatie, in een persbericht. “De sector deelt nieuwe ideeën en helpt de ontwikkeling van technologie voor het verlagen van de CO2-voetafdruk vooruit.”

Bron: Environmental Leader | Foto: W_Minshull, via Flickr