24-12-2014 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Zweeds-Zwitserse technologiebedrijf ABB en de Japanse collega Hitachi vormen een joint venture in Japan. Beide bedrijven werken samen in een efficiënter elektriciteitsnetwerk voor Japan.

Het speerpunt in de werkzaamheden van ABB en Hitachi is de verzwaring van het hoogspanningsnetwerk in Japan. Na de kernramp bij Fukushima heeft Japan veel kerncentrales gesloten. De hernieuwbare stroom uit onder andere nieuwe offshore windparken en geplande drijvende zonne-energiecentrales stelt andere eisen aan het elektriciteitsnetwerk. Investeringen in nieuwe gelijkstroomverbindingen (HVDC) en langeafstandskabels moeten het netwerk efficiënter maken en de bedrijfszekerheid garanderen.

Zowel ABB als Hitachi hebben tientallen jaren ervaring met gelijkspanninsverbindingen. Die zijn in staat grote hoeveelheden elektriciteit over lange afstanden te transporteren. Vooral ABB heeft de afgelopen jaren stappen gezet om de technologie en de mogelijkheden ervan verder te verbeteren.

 

Leidende positie

 

Beide technologiebedrijven versterken elkaar in de joint venture. Hitachi heeft een uitgebreid salesnetwerk in Japan en ABB heeft zeer geavanceerde technologie beschikbaar. "Onze wereldwijd geïnstalleerde oplossingen en onze capaciteit het merendeel van de HVDC-waardeketen zelf te produceren bracht ons in een leidende positie in deze industrie." zegt Ulrich Spiesshofer, CEO van ABB, in een persbericht.

Gebruikelijke hoogspanningskabels transporteren stroom met wisselspanning. In een wisselspanningsnetwerk moeten alle stroomproducenten en -afnemers werken op dezelfde, gesynchroniseerde, frequentie. HVDC maakt het mogelijk om grote wisselspanningsnetwerken met elkaar te verbinden, zonder grote transportverliezen. Synchronisatie tussen die netwerken is niet nodig. Stroomoverschotten en -tekorten tussen verschillende regio’s zijn zo efficiënter in balans te brengen.

Bekijk een filmpje van ABB over een innovatieve onderzeese HVDC-kabel:

http://youtu.be/je5INqMXN5Q

 Bron: Financial Times | Foto: ABB

ABB