12-01-2015 14:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De herbruikbare raket van SpaceX moet transport naar de ruimte betaalbaar maken. Maar zo ver is het nog niet.

“No sigar”, zei SpaceX-directeur Elon Musk zaterdag op Twitter. Een afgestoten trap van de Falcon 9-raket had na de vlucht veilig moeten landen op een varend landingsplatform van 91 bij 52 meter in de Atlantische Oceaan. De landing pakte echter anders uit. De rakettrap kwam veel te hard neer.

Musk legt de lat voor SpaceX hoog. Met een herbruikbare raket denk hij de ruimte te kunnen ontsluiten voor bedrijven. "Zodra we raketten effectief kunnen hergebruiken zoals vliegtuigen, kunnen we de kosten voor toegang tot de ruimte met een factor honderd omlaag brengen”, zei hij eerder tegen ABC News.

Uiteindelijk wil SpaceX een raket bouwen waarvan de trappen terugkeren naar de aarde en meteen geschikt zijn voor hergebruik.

 

ISS

 

De rest van de onbemande raket moet vandaag aankomen bij het ruimtestation ISS. De vrachtcapsule heeft meer dan 2 ton aan voorraden en materialen voor wetenschappelijk onderzoek aan boord.

SpaceX voerde al vijf keer een succesvolle bevoorrading vam het ISS uit. Steeds liet het bedrijf de eerste rakettrap daarbij in zee storten, zoals ook NASA doet. Vorige week brak het bedrijf een lanceerpoging af vanwege problemen met het besturingssysteem.

Bron: NOS, ABC News | foto: SpaceX