05-02-2015 12:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Fins bedrijf heeft $ 8 mln opgehaald voor de wereldwijde uitrol van hun sensorsysteem voor afvalbakken. Het geld is afkomstig van verschillende internationale investeerders.

Dat meldt Enevo ONe in een persbericht. Het Finse bedrijf voorziet afvalbakken en containers voor de gescheiden inzameling van glas, papier, textiel en e-waste van sensoren die regelmatig de inhoud meten. Die data gaan naar de eigen servers van Enevo. De bijbehorende software analyseert de data en voorspelt de inzet van vuilniswagens, het brandstofverbruik en de servicekosten.

Tot de klanten van het concern behoren onder meer afvalverwerkers en gemeentelijke reinigingsdiensten. Volgens Enevo besparen klanten door het sensornetwerk en de efficiëntere logistiek gemiddeld 50 procent per jaar.

Milieuwinst

Het systeem voorkomt dat overvolle afvalbakken niet worden geleegd, of dat de vuilophalers langs hun route alleen lege containers aantreffen.

De data geven klanten ook inzicht in het gebruik van afvalbakken. Extra inzamelingspunten op drukke locaties leveren volgens het bedrijf ook extra milieuwinst op.

Bron: Enovo | Foto: Epsos.de, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)