05-03-2015 07:15 | Door: Erik Verheggen

Sleepspecialist Multraship uit Terneuzen heeft een hybride sleepboot van Damen Shipyards in gebruik genomen. De boot bespaart 30 procent brandstof en 60 procent op emissies.

Het 29 meter lange vaartuig heeft drie verschillende aandrijfmogelijkheden. De emissiebesparing komt tot stand door een combinatie van diesel-direct, diesel-elektrische en volledig elektrische aandrijving. De sleepbootbemanning kan tijdens verschillende klussen, varen, slepen en blussen steeds de optimale aandrijfmethode kiezen.

Het schip beschikt voor zijn elektrische aandrijving over 140 lithium-ionbatterijen met een capaciteit van in totaal 240 kWh. De trekkracht van het vaartuig bedraagt 60,2 ton. De hybride sleepboot kan een snelheid van 13,4 knopen ontwikkelen.

Het is de tweede hybride sleepboot die Damen heeft gebouwd. De eerste ASD Tug 2810 Hybride sleepboot is sinds afgelopen zomer onderdeel van de vloot van Iskes uit IJmuiden. Naast Iskes en Multraship heeft ook de Nederlandse Marine drie hybride sleepboten bij Damen besteld.

Bron: Damen Shipyards | foto: Damen Shipyards