19-03-2015 07:15 | Door: Willemien Groot

De grootste distributeur van levensmiddelen in Noorwegen, Asko, stapt voor zijn vrachtwagens over op brandstofcellen. Asko gaat samenwerken met de Zweedse brandstofcelproducent PowerCell.

Op een gemiddelde dag zijn er voor Asko 600 vrachtwagens op weg voor de bezorging van levensmiddelen. Een brandstofcel vermindert tijdens laden en lossen het dieselverbruik met ongeveer 90 procent. De brandstofceltechnologie verbruikt diesel, net als de motor van de vrachtwagens. Het concept is echter veel schoner en efficiënter voor het genereren van stroom.

Het Zweedse technologiebedrijf Powercell is de belangrijkste partner in de pilot. Een bedrijf in mobiele koeltechnologie heeft zich ook aangesloten bij het project. Verder draagt het Noorse onderzoekscentrum Sintef aan het programma bij.

 

Asko

 

Asko is het eerste bedrijf in Noorwegen dat de technologie grootschalig wil invoeren. In de duurzaamdoelstellingen heeft distributeur Asko vastgelegd dat het energieverbruik in 2020 volledig CO2-neutraal moet zijn. Over vijf jaar moet de helft van het wagenpark rijden op hernieuwbare brandstoffen.

Asko verwacht dat de introductie van de brandstofcel een belangrijk onderdeel vormt van die inspanningen. Naast de brandstofbesparing brengt de innovatie de uitstoot van fijnstof, stikstofoxiden en koolmonoxide tijdens het laden en lossen terug tot nul.

Bron: Asko, EnvironmentalLeader | Foto: Asko