25-03-2015 13:00 | Door: Willemien Groot

MAN Truck & Bus heeft in Zuid-Afrika de eerste CO2-neutrale assemblagefabriek geopend. De fabriek is een primeur voor het land en voor de wereldwijde operaties van MAN.

De fabriek in het Zuid-Afrikaanse Pinetown is volledig genoveerd. Het dak is voorzien van een zonnepaneleninstallatie van 580 kilowatt. Daarnaast heeft MAN Truck & Bus geïnvesteerd in ramen en isolatie, voor meer daglicht en efficiëntere koeling. De elektriciteit die de fabriek niet nodig heeft, gaat naar het stadsnet.

De renovatie kostte omgerekend ruim € 400.000 en heeft nog geen zes maanden geduurd. MAN South Africa verwacht een besparing van ongeveer € 80.000 per jaar op de elektriciteitsrekening. Bovendien rekent het bedrijf af met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 860 ton. Bij de fabriek werken 160 mensen. 

De omschakeling naar zonne-energie is onderdeel van de wereldwijde Climate Strategy van het Duitse concern. Daarin is onder meer vastgelegd dat de CO2-uitstoot in 2020 bij alle productiefaciliteiten in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika met 25 procent is verminderd. Het concern investeert onder meer in energie-efficiëntie, hernieuwbare energieprojecten en warmtekrachtcentrales voor zijn faciliteiten.

Bron: MAN Truck & Bus | Foto: MAN Truck & Bus South Africa