30-03-2015 09:44 | Door: Thijs ten Brinck

1 april of niet? Bierbrouwer Grolsch legt een directe bierleiding aan naar het festivalterrein van de Zwarte Cross. De 40 kilometer lange ondergrondse leiding is de langste ter wereld.

Vanaf de Grolsch brouwerij in Enschede tot aan het festivalterrein in Lichtenvoorde rijden elk jaar tientallen tankwagens met bier heen en weer. De bierleiding, die wordt gekoeld met restwarmte uit de brouwerij, dient als milieuvriendelijker alternatief.

"We vinden het niet alleen een eer dat Grolsch juist ons festival uitkiest voor dit innovatieve pilotproject, maar hierdoor worden onze bezoekers nog sneller geholpen aan de bar en hoeven we geen ruimte meer vrij te maken voor de vrachtwagens van Grolsch”, zegt directeur Ronnie Degen van de Zwarte Cross. “Al dat gedoe over de weg hebben we straks immers niet meer. Dat is op voorhand al een feestje waard!"

De aanleg van de bierleiding valt samen met de vernieuwing van de rijksweg N18. Op de Zwarte Cross van 2018 moet het eerste bier door de leiding vloeien. Horecaondernemers op de route van de leiding krijgen de aanbieding het hele jaar door gebruik te maken van aftakkingen. Als de pilot bevalt komen er wellicht meer directe bierverbindingen naar andere grote afnemers van Grolsch.

Koelen met restwarmte?

Het klinkt raar maar koelen met warmte kan echt, bijvoorbeeld met evaporatiekoelers. Het Twentse weg- en waterbouwbedrijf TWW zal de leiding aanleggen. "Dit is een droomproject. Het was heel moeilijk om lange tijd niets te mogen zeggen over deze geweldige opdracht”, zegt Karin Rog, verantwoordelijk voor de commercie bij TWW. “Deze week kunnen we eindelijk beginnen met allerlei voorbereidende maatregelen.”

De Zwarte Cross staat bekend om opmerkelijke aankondigingen rond 1 april. De redactie van DuurzaamBedrijfsleven houdt vanwege de start van de aanleg rekening met snelle updates, mogelijk worden komende woensdag al meer details over de plannen bekend. 

Bron: Grolsch | Foto: Grolsch