08-04-2015 12:12 | Door: Erik Verheggen

Door bestaande schepen uit te rusten met nieuwe technologie, is een flinke brandstofbesparing mogelijk. Een consortium onder leiding van Imtech zocht uit hoe groot die besparing is.

Een diesel-aangedreven ferry, op de route tussen Cádiz en de Canarische Eilanden, diende als testschip. Het schip is gebouwd in 2010 en heeft een ontwerpsnelheid van 26 knopen.

“De algemene resultaten laten zien dat een realistische brandstofbesparing van 5 procent kan worden bereikt”, zegt consultant René Nuijten van Imtech Marine.

Imtech Marine was een van de initiatiefnemers van het project. Het onderzoeksconsortium bestaat verder uit nog dertien andere partners. Daar onder zijn scheepsexploitanten, leveranciers van systemen, scheepswerven, ingenieursbedrijven en kennisinstituten uit zeven verschillende landen.

Optimale trimming

Imtech Marine heeft op de veerboot een prototype van een ‘Decision Support System’ voor het trimmen van schepen geïnstalleerd. Dit systeem berekent de optimale hoek waaronder de romp in het water ligt, waardoor het brandstofverbruik daalt. Dit levert een brandstofbesparing van 0,8 procent op.

Samen met motorenleverancier Wärtsilä heeft Imtech Marine verder verschillende configuraties voor de ferry overwogen, zoals het gebruik van LNG als brandstof voor de hoofdmotoren en de generatoren, gebruik van walstroom, scrubbers om zwavel-emissies te verlagen, toepassing van zonnepanelen, energieopslag in de haven en optimalisatie van de snelheid.

Slimme integratie

Het ‘Decision Support System’ is op een slimme manier toegevoegd aan de testveerboot. “Normaal gesproken zouden er minstens vijftien kabels geïnstalleerd moeten worden voor een dergelijk systeem”, zegt Nuijten. “We hebben dit kunnen reduceren tot twee kabels, door slimme integratie en door gebruik te maken van het bestaande navigatie- en alarm- en monitoringsysteem. Bijna alles wat aan boord gemeten wordt, is beschikbaar in deze twee systemen.”

Bron: Imtech | foto: Daniel Sancho, creative commons (cropped by DuuraamBedrijfsleven)