16-04-2015 09:22 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Ascent Solar levert dunnefilm zonnecellen voor gebruik in een drone van het eveneens Amerikaanse Bye Aerospace.

De Silent Falcon van Bye Aerospace is een onbemand vliegtuig. Dankzij lichtgewicht composietmateriaal, goede aerodynamica en dunnefilm-zonnecellen op de vleugels kan de drone 8 uur aan een stuk in de lucht blijven.

“De Silent Falcon is straks het eerste zon-elektrische vliegtuig in commerciële productie”, zegt John Brown, President van de droneproducent in een persbericht. “De eerste orders stromen nu binnen.”

Deze week werd bekend dat Ascent Solar de zonnecellen voor de vliegtuigen zal leveren. “De zonnevleugels, bedekt met onze CIGS-cellen, voorzien de propellers van een lichtgewicht energiebron”, zegt Joe Armstrong, technisch directeur van Ascent Solar op de site Semiconductor Today. “Onze nauwe samenwerking met Silent Falcon heeft geleidt tot een vliegtuig met een ongekend uithoudingsvermogen.”

Bye Aerospace denkt jaarlijks honderden van de drones te kunnen verkopen. Hij verwacht klanten uit de militaire sector maar ook commerciële civiele partijen te interesseren voor zijn product. De drone heeft uiterlijk veel weg van de Solar Impuls, het bemande zonnevliegtuig dat momenteel een reis om de wereld maakt.

Bron: Silent Falcon, Semiconductor Today | Foto: Rennett Stowe, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)